Κείμενο ταυτότητας

Το Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από φοιτήτριες και φοιτητές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πανεπιστημίου. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, παράλληλα με την γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση, λέγεται «αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», μία κατάσταση που διαμορφώνεται με τους όρους του κεφαλαίου, όροι που υποβαθμίζουν την ζωή μας σε κάθε πτυχή της. Επιπλέον, η κινηματική αδράνεια, η απονέκρωση των συλλογικών διαδικασιών αλλά και η ανεπάρκεια άλλων πολιτικών και συνδικαλιστικών μορφωμάτων μας οδήγησε να συλλογικοποιηθούμε στη βάση των κοινών μας ταξικών συμφερόντων μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο αξιακός τρόπος οργάνωσης του Ελευθεριακού Σχήματος:
Αρχικά, συλλογικοποιούμαστε ελευθεριακά καθώς επιδιώκουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των ταξικά αγωνιζόμενων υποκειμένων του Πανεπιστημίου, φοιτητών-τριών και εργαζομένων και την αυτοοργάνωση μακριά από λογικές ανάθεσης και ιεραρχίας. Αντιμαχόμαστε κάθε μορφή φυλετικού και σεξιστικού διαχωρισμού που αναπαράγει την καταπίεση αλλά και την κουλτούρα του καριερισμού και του ατομικισμού που προβάλλεται από το σύγχρονο πανεπιστήμιο και την κυριάρχη ιδεολογία ως λύση επιβίωσης στην σύγχρονη κοινωνία.
Έπειτα προκρίνουμε τον ταξικό συνδικαλισμό καθώς αντιλαμβανόμαστε το Πανεπιστήμιο ως κομμάτι της καπιταλιστικής κοινωνίας και μάλιστα ως κυρίαρχο μηχανισμό του κράτους και του κεφαλαίου για την παραγωγή μισθωτών σκλάβων αλλά και για την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας. Αντιτασσόμαστε στους ταξικούς διαχωρισμούς που ενυπάρχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην εργασιακή πραγματικότητα εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Ως κομμάτι του φοιτητικού κόσμου παλεύουμε για την τάξη μας καθώς δεν ξεχνάμε ότι είμαστε αυριανοί εργαζόμενοι-ες.
Αρχές Λειτουργίας:
Λειτουργούμε οριζόντια και αντιιεραρχικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το σώμα της συνέλευσης με ενισχυμένη πλειοψηφία(σεβούμενοι αξιακά τα δικαιώματα της μειοψηφίας) αν και κυρίως επιδιώκουμε την συνδιαμόρφωση των απόψεων και την ομοφωνία. Οι συνελεύσεις του σχήματος γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και είναι ανοιχτές σε οποιοδήποτε δηλώσει ενδιαφέρον. Το Ελευθεριακό σχήμα διαθέτει ταμείο για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του που αναλαμβάνεται προς διαχείριση κυκλικά από όλα τα μέλη.
Δομές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε:
Είναι γεγονός οτι στην Πάντειο όσο και σε πολλούς φοιτητικούς συλλόγους η Γενική Συνέλευση σπάνια έχει απαρτία για να λάβει αποφάσεις. Όμως δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση ως δεδομένη, γι’ αυτό μέσω της μαζικής κινητοποίησης και προπαγάνδισης σε συνεργασία με άλλες ταξικές δυνάμεις του πανεπιστημίου προσπαθούμε να ξαναδώσουμε ζωή στις συλλογικές διαδικασίες. Παρόλ΄αυτά θεωρούμε την Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. ως προβληματική δομή λόγω της γραφειοκρατικής της λειτουργίας με κύριο μερίδιο ευθύνης των αριστερών παρατάξεων αλλά και την διαταξικής της υπόστασης που αποθαρρύνει μεγάλο κομμάτι του φοιτητικού κόσμου με αγωνιστικές διαθέσεις. Αρνητικό επίσης θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι-ες του Πανεπιστημίου αποκλείονται από αυτή την δομή. Παρά του ότι προπαγανδίζουμε με όλα τα μέσα την μαζική διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων καθώς την θεωρούμε κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων εκ μέρους των φοιτητών-τριών, λόγω των ορίων της που αναδείξαμε παραπάνω αλλά και δρώντας προς επίρρωση και μαζικοποίησης της συγκροτούμε τακτικές Πρωτοβουλίες Αγώνα, που θα ασχολούνται με φοιτητικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα εντός και εκτός του Πανεπιστημίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *